Sammanfattning

I förhållande till de andra bitcoinbörserna anses Kraken vara den säkraste, men hemsidan har stora problem med funktionalitet. Under januari 2018 pågår en stor uppdatering, vilket förhoppningsvis kommer att öka funktionaliteten.

Tillgängliga kryptovalutor: Bitcoin (XBT alt BTC), Ether/Ethereum (ETH), Bitcoin Cash alt Bcash (BCH), DASH, EOS, Ethereum classic (ETC), Gnosis (GNO), Iconomi (ICN), Litecoin (LTC), Melon (MLN), Augur (REP), Tether (USDT), Dogecoin (XDG), Stellar Lumens (XLM), Monero (XMR), Ripple (XRP), Zcash (ZEC)

Hemsida

På Kraken.com förekommer ofta inloggningsproblem i anslutning till att nyheter kring bitcoin släpps. Det kan krävas flera inloggningsförsök innan det går att genomföra ett köp. Utöver detta uppdateras inte orderboken ordentligt. Detta kan ibland resultera i att det inför köp inte går att se om det finns bitcoins tillgängliga och vilket pris de står i. Det går heller inte att överblicka värdeutvecklingen av ens innehav av kryptovalutor, vilket sänker betyget ytterligare. Utöver dessa väsentliga brister är Kraken en acceptabel hemsida med bra utbud av kryptovalutor med bra spread (diffen mellan köp och säljorder). Mest likviditet finns i EUR, men det går även att köpa och göra överföringar i USD, GBP, CAD samt YEN.

Historik och säkerhet

Kraken grundades i San Franscisco år 2011. Bolagets CEO är fortfarande storägare och övriga ägare som listas är Money Partners Group (går under namnet TYO på Tokyobörsen och har ett bolagsvärde på 100 MUSD), Hummingbird Ventures (stor venturekapital-firma) samt ett flertal bitcoin-profiler. Det har inte gjorts några lyckade hackerattacker på Krakens hemsida vad vi känner till. Tips: Under “Settings” hittar man den användbara funktionen Global Settings Lock som mer eller mindre är ett tidlås för godkännande av uttag.

Pris, avgifter och överföringar

Courtage 0,26%, vilket är förhållandevis lågt.
Uttagsavgift för bankuttag med SWIFT 60 EUR.
Uttagsavgift för bankuttag med SEPA 0,09 EUR. SEPA-överföringar sker med lätthet. Vid vårt test motsvarade kostnaden för SEPA-överföring endast 0,6% av totala summan.
Uttagsavgift för bitcoin är hela 0,001 BTC vilket  idag motsvarar ca 100 sek.

Öppna konto och köpa bitcoins

Vill du endast köpa en mindre summa kryptovalutor krävs inga dokument. Vill du däremot köpa för större summor, krävs att du skickar in kopia på legitimation samt kopia på elfaktura som är högst tre månader gammal. Efter att utlandsbetalningen är utförd tar det enstaka bankdag innan pengarna når ditt Kraken-konto. Därefter är det, när Kraken-hemsidan fungerar, rätt så smidigt att köpa bitcoins. OBS! På Kraken är det XBT/EUR eller XBT/USD som gäller vid köp av bitcoins.